Türk bilim adamları Antarktika’daki Horseshoe Adası’nda çalışmalara başladı

0

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında 27 Ocak tarihinde İstanbul’da başlangıç yapan bilim adamlarından oluşan ekip, Türkiye’nin geçici bilim kampının bulunduğu Horseshoe Adası’na gitti. Bu adada yer bilimleri ve fiziki yaşam bilimleri alanında toplamda 22 farklı proje üzerinde çalışma gerçekleştirilecek.

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonu ile gerçekleştirilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi 8. kez Antarktika’da çalışma yürütmeye başladı. 24 bilim adamının bulunduğu ve toplamda 22 proje üzerinde çalışmalara yürütecek olan ekibin çalışmaları arasında deniz seviyesi ve buzul değişiminin izlenmesi, deniz canlıları, bakteriler ve biyoçeşitlilik, zooplankton, jeoloji gibi alanlarda projeler yürütülecek.

Uzay Çalışmalarında Ön Araştırmalar Antarktika’da Yapılmakta

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar, Horseshoe Adası’na ulaştıklarını belirterek,​​​​​​​ “24 kişi üssümüze gelerek Türk bayrağımızı açtık ve hep birlikte İstiklal Marşı’mızı okuyarak çalışmalarımızı başlattık.” dedi. Aynı zamanda bölgedeki kuş gribi vakaları ile ilgili incelemelerde de bulunduklarını belirten Başar, uzay çalışmalarının Antarktika’da eş güdümlü olarak yürütüldüğünü belirtti. Başar tarafından yapılan açıklamalarda; “Benzer projeler birlikte çalışılmakta. Uzaydaki çalışmaların ön çalışmaları Antarktika’da yapılıyor. Birçok ortak proje şu anda aynı anda yürütülmekte. Bayrağımız hem Antarktika’da hem uzayda aynı anda dalgalandırılmakta.” ifadelerine de yer verildi.

Başar açıklamalarında 24 bilim insanının Horseshoe Adası’ndaki bilimsel araştırmaları kapsamında bir takım sorulara cevap aramak için burada olduklarına değindi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version